Barokko

Brugskunst og interiør

Generelt

Få mest muligt ud af din tagetes denne sæson

Tagetes er en sand fest for sanserne med sin unikke farvepragt og intense duft. De stærke, varme farver, der spænder fra gul over orange til rød, skaber en levende og energisk stemning i haven. Duften af tagetes er ligeledes uforglemmelig – en blanding af krydrede og urteagtige nuancer, der fylder haven med en liflig og frisk aroma. Denne kombination af farver og duft gør tagetes til et sandt must-have i enhver sommerlig have.

Nem at dyrke og passe

Tagetes er en af de nemmeste planter at dyrke og passe. De kræver kun lidt vand og sol for at trives, og de er robuste over for sygdomme og skadedyr. Tagetes er ideelle til haven, da de hjælper med at holde uønskede insekter væk fra andre planter. Du kan så dem direkte i jorden eller plante dem i krukker. Uanset hvor du vælger at dyrke dem, vil de blomstre hele sommeren. Hvis du er interesseret i at købe tagetes, kan du se vores gode tilbud på tagetes.

Brug tagetes i haven og på altanen

Tagetes er en utrolig alsidig plante, der kan bruges på mange forskellige måder i haven og på altanen. Den kan plantes som bunddække mellem andre planter for at holde ukrudt nede og tiltrække nyttige insekter. Tagetes har også en stærk duft, der kan hjælpe med at holde skadedyr som bladlus og trips væk fra dine andre planter. Derudover kan du plante tagetes i krukker og beholdere på altanen, hvor den ikke bare ser flot ud, men også bidrager med sin velduft. Husk blot at plante tagetes i veldrænende jord og give den nok vand i de varmeste måneder.

Tagetes som naturlig skadedyrsafvisning

Tagetes er et fremragende valg til naturlig skadedyrsafvisning i haven. Plantens stærke duft afskrækker mange skadedyr som bladlus, trips og nematoder. Placer tagetes strategisk omkring dine grønsager og blomster for at beskytte dem mod angreb. Tagetes er særligt effektiv mod rodækkende skadedyr, da dens rødder udskiller stoffer, som holder disse skadedyr på afstand. Overvej at plante tagetes i kantbede eller som en naturlig barriere omkring din køkkenhave for at drage fordel af dens skadedyrsafvisende egenskaber.

Sådan planter du tagetes

Tagetes trives bedst i næringsrig, veldrænet jord i en solrig placering. Planter dem i grupper for at skabe et smukt, farverigt udtryk. Dybden, du planter dem i, skal være ca. dobbelt så dyb som planternes rodklump. Husk at give dem vand i tørre perioder, men undgå at gøre jorden vandmættet. Tagetes blomstrer hele sommeren, så nyd deres pragtfulde farver og velduft i haven eller i krukker på terrassen.

Pleje og vedligeholdelse af tagetes

Tagetes kræver regelmæssig pleje og vedligeholdelse for at trives optimalt. Sørg for at holde planterne fri for ukrudt og løbende fjerne visne blomster. Vand planterne regelmæssigt, så jorden ikke tørrer helt ud. Giv dem en mild gødning med jævne mellemrum for at sikre en god næringsstatus. Beskær planterne let efter blomstringen for at fremme ny vækst. Med den rette pleje og opmærksomhed kan du forlænge blomstringen og nyde din tagetes i hele sæsonen.

Tagetes i krukker og beholdere

Tagetes trives særdeles godt i krukker og andre beholdere. De har et lavt og kompakt vækstmønster, hvilket gør dem ideelle til at dyrke i mindre rum som altaner og terrasser. Når du planter tagetes i krukker, er det vigtigt at vælge en stor nok beholder, så planterne får tilstrækkelig plads til at udvikle sig. Brug en næringsrig pottemuld og sørg for god dræning i bunden af krukken. Placer krukkerne i fuld sol, og vand regelmæssigt for at holde jorden fugtig. Med den rette pleje vil dine tagetes i krukker blomstre smukt hele sæsonen.

Høst og opbevaring af tagetes

Høst tagetes, når blomsterne er fuldt udfoldet, typisk i løbet af sommeren. Klip blomster og blade af planten, og lad dem tørre i et mørkt, tørt og godt ventileret område. Når de er tørre, kan de opbevares i lufttætte beholdere på et køligt og mørkt sted. Tagetes kan bruges frisk eller tørret i madlavning, te og som pyntegrønt. Tørrede blomster og blade kan også bruges til at fremstille naturlige insektafvisende midler.

Spis de spiselige tagetes-blomster

Tagetes-blomster er ikke kun smukke at se på, men de er også spiselige. De har en let citrusagtig smag og kan bruges til at pynte retter eller tilføje en unik smag. Høst blomsterne, når de er fuldt udfoldede, og brug dem friske i salater, supper eller som garniture. De kan også tørres og bruges som krydderi. Vær dog opmærksom på, at ikke alle tagetes-sorter er spiselige, så sørg for at identificere de rigtige sorter, før du spiser dem.

Tagetes – et alsidigt havemadame-valg

Tagetes er et fremragende valg for haveejerens, da de er nemme at dyrke, har et bredt spektrum af anvendelsesmuligheder og tilføjer en smuk, farverig dimension til enhver have. Disse alsidige blomster kan bruges som kantplanter, i krukker og beholdere, eller som afskærmning i grøntsagshaver. De har en stærk duft, som kan afskrække skadedyr som bladlus og nematoder, og de tiltrækker samtidig nyttige insekter som sommerfugle og bier. Tagetes er ikke kun dekorative, men bidrager også til at opretholde en sund og balanceret have.